Brandende en pijnlijke vagina, waarom?

Hart voor de Vulva

Hart voor de Vulva

Superongemakkelijk. Niet alleen pijnlijk op een intieme plaats, maar ook heeft pijn in en van de vagina een heftige negatieve invloed op onze kwaliteit van leven, zoals dat zo mooi heet.

Inmiddels zijn er gelukkig een aantal nieuwe natuurlijke preparaten beschikbaar zijn gekomen om vaginale brand en pijn te behandelen, allen op natuurlijke basis, is het van belang weer aandacht te vragen voor dit probleem.

Die preparaten zijn PEA creme, een zacht creme voor lokale behandeling van het slijmvlies van vulva en vagina, en een supplement, PeaPure, capsules met een ontstekingsremmende en pijnstillende stof op lichaamseigen basis. Ook de creme’s die beschreven zijn op http://www.stopdepijn.com kunnen ingezet worden, maar daar is een recept voor nodig.

Eerst een patiënte aan het woord met brandende vagina pijn en geen sex meer:

Omdat deze stoffen vrijwel geen bijwerkingen hebben, vanwege het feit dat ze natuurlijk zijn en in ons eigen lichaam voorkomen, is het waardevol om er kennis van te nemen. Vooral omdat dokters in Italie en Spanje er goede ervaringen mee hebben opgebouwd, maar in Nederland dringt die kennis maar druppelsgewijs door.

Recepten zijn ervoor niet nodig, PeaPure is via het internet een vrij verkrijgbare supplement. Pea creme is een vrij verkrijgbare creme.

Oorzaak vaginale brand, jeuk en pijn

Een van de meest voorkomende oorzaken van vaginale pijn en brand is de schimmel Candida die in de vagina kan gaan groeien. Het zijn slechts kleine celletjes, maar het lichaam vindt dat heel vervelend en er ontstaat dus een ontsteking om die schimmel weg te pesten, met roodheid en pijn. Met het ter beschikking komen van de creme die PEA bevat, kan brand en roodheid worden verminderd; door de anti-pijn en de anti-ontstekingswerking is aandacht voor vaginale branderigheid extra belangrijk geworden.

Door allerlei factoren lukt het ons eigen lijf niet makkelijk om die schimmel te doden. Het merendeel van de vrouwen krijgt ooit in haar leven met deze schimmel op deze onplezierige wijze te maken. Je merkt dat er vaginaal iets niet pluis is, als je last krijgt van jeuk, pijn of een branderig gevoel in en rond de vagina. Ook verandert de normale heldere vaginale afscheiding van aard, geur en vloeibaarheid. Deze vaginale schimmelinfectie wordt dus veroorzaakt door de schimmel met de mooie naam Candida albicans. Maar er zijn naast deze schimmel ook andere oorzaken, denk daar wel aan!

De vaginale schimmelinfectie

Waaraan merk je een vaginale schimmelinfectie? Daarvoor zijn een aantal symptomen en tekenen van belang.

De symptomen van vaginale schimmelinfecties

We zullen de symptomen nu nog wat uitgebreider langslopen.

Allereerst kunnen de schaamlippen er anders gaan uitzien, ze worden roder en zwellen wat op. Het gevoel wordt ook anders, hand in hand met de roodheid en zwelling merk je jeuk en een branderige pijn, zowel binnen in de vagina als aan de schaamlippen. Daaruit volgt dan ook meteen dat het vrijen stukken minder leuk wordt en zelfs ronduit vervelend.

Die branderigheid, de jeuk en de pijn, zelfs brandende pijn kunnen ook bij het plassen erg vervelend zijn.

Dus samenvattend:

  1. rode, gezwollen schaamlippen en jeuk
  2. brand en pijn in de vagina
  3. pijn bij het vrijen
  4. pijn bij het plassen
  5. meer en andere afscheiding

Bij dit soort vaginale klachten en symptomen kan het dus zijn dat de oorzaak die vaginale schimmelinfectie is. Ga dan naar de huisarts. Die zal vermoedelijk een inwendig onderzoek doen. Of, op basis van je omschrijving van de klachten, meteen een schimmeldodende crème voorschrijven.

Als hij inwendig onderzoek doet, geen angst! Je neemt plaats op een wat aparte tafel of stoel. De huisarts brengt dan eerst een speculum (‘eendebek’) in de vagina en kijkt naar de kleur en de aard van de vaginawand en de aard van de vaginale afscheiding.

Een duidelijke rode verkleuring van de vaginawand en daarbij de aanwezigheid van een andere dan normale afscheiding, bijvoorbeeld meer korrelig, of verkleurd, wijzen op een ontsteking door de schimmel.

Als je echt zeker wil zijn dat die schimmelboef de reden is van je klachten, dan moet er een kleine hoeveelheid afscheiding uit de vagina worden gehaald. Dat kan dan onder de microscoop bekeken worden. Want je herkent die schimmelcellen gemakkelijk onder de microscoop.

Dat zullen niet veel huisartsen doen, maar een enkele fanatiekeling misschien wel. Meestal is de diagnose een zogenaamde ex juvantibis diagnose. Dat is een duur woord en betekent dat je bij deze klachten een antischimmelmiddel geeft en dat als de klachten afnemen het DUS een schimmelinfectie was.

Oorzaak van vaginale schimmel

De schimmel Candida albicans is ubiquitair, zo zeggen de experts. Dat betekent dat deze schimmel op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomt, op de huid, in de mond, de darmen en dus ook in de vagina. Het is een soort ‘huisdier’ of beter ‘kamerplant’. Maar dit dier of plant, het is eigenlijk een plant, kan jouw hele kamer gaan overwoekeren, alsof het een jungle is geworden.

Dan heb je dus een vette infectie te pakken. Een infectie wordt in de hand gewerkt door een verminderde weerstand, die bijvoorbeeld ontstaat door diabetes, door een zware antibioticumkuur of als de lokale huidweerstand ondermijnd is door wassen met zeep!

Niet doen! Je poetst je tanden toch ook niet met zeep? Weg daarmee: in de vagina, geen zeep. Ook frequente sex kan het vaginale slijmvlies beschadigen en een infectie in de hand werken. En tenslotte kunnen hormonale preparaten, zoals ook de pil, de vaginale balans verstoren.

Nu moeten we wel ter volledigheid nog een belangrijke aandoening noemen, voordat we dit onderwerp verlaten. Kanker van de vulva is een zeldzame kwaadaardige aandoening van de huid rond de schede. Langdurige jeuk, irritatie en soms bloedverlies kunnen daarbij optreden. De prognose is gelukkig meestal goed, maar er moet wel geopereerd worden!

Vaginale pijn en branderigheid, maar GEEN schimmel, wat dan?

Pijn aan en in de vagina en GEEN infectie of ontsteking

Als er nu geen infectie is, maar er is toch pijn aan en in de vagina, wat dan? Dan spreken dokters van vulvodynie, maar dan weet je nog niets eigenlijk. Het woord geeft alleen aan dat er pijn is in de vagina. Je zou denken dat de oorzaken dan duidelijk te vinden zouden moeten zijn, maar dat is dus niet zo.

Bij vulvodynie, of nog mooier vulvodynia, hebben vrouwen al een hele lange tijd klachten van pijn en branden. Vreemd genoeg komen deze onbegrepen klachten relatief veel voor. En omdat we uiteindelijk toch wat preuts zijn, zou het ons niet verbazen als het meer voorkomt dan iedereen nu denkt. Pijn in en aan de vulva en vagina, zonder een bacterie of schimmel komt vaker voor dan we denken. Vooral zien we het veel bij vrouwen met het onbegrepen blaaspijn syndroom, waarbij je veel moet plassen, pijnlijk moet plassen en nooit wordt een bacterie gevonden. Waarschijnlijk is vulvodynie en het pijnlijke blaassyndroom verwant aan elkaar. In eder geval kan je beide aandoeningen behandelen met de stoffen die we hier bespreken.

Voor vulvodynie blijkt dat 1 op de 25 tot 50 vrouwen last heeft van deze chronische onbegrepen intieme pijnklachten.

Kenmerkend voor deze klachten is dus, dat er geen infecties zijn, er ook geen neurologische afwijkingen zijn en dat er bovendien geen anatomische afwijkingen zijn.

Ja, leuk denk je dan, maar wat is er dan WEL?

Vaginitis: een oorlog zonder vijand

We denken dat het gaat om een oorlog zonder vijand. Dus met andere woorden een ontsteking zonder infectie. Bij een infectie speelt een bacterie, een schimmel of een virus een rol, terwijl er ook sprake is van een ontstekingsreactie. Bij een ontstekingsreactie zonder infectie hebben we te maken met een oorlog zonder vijand.

Hoe is dat te begrijpen? Men denkt dat er door een beschadiging van de slijmhuid, bijvoorbeeld door te frequent sexueel contact een chronische milde ontsteking van die slijmhuid ontstaat. Deze chronische milde ontsteking brengt door de lang bestaande prikkeling het zenuwstelsel in de alarmfase. Dat is wetenschappelijk ook aangetoond. Vrouwen met een, zoals dat deftig heet, gelokaliseerde geproviceerde vulvodynia, hebben een zenuwstelsel dat op tilt slaat. Bij de minste prikkeling slaat het lichaam alarm.[1]

Behandeling van onbegrepen en branderige vaginapijn: PEA

Uit onderzoek bleken gunstige resultaten van bepaalde vrij heftige pijnstillers zoals antidepressiva en de stof gabapentine, maar die stoffen geven vaak vervelende bijwerkingen. Ook wordt wel eens gesuggereerd om lidocaine-gel te smeren, dat is een verdovende stof, waardoor je de huid niet meer voelt, alsof die doof is, ook niet zo fijn.

De creme die PEA bevat, dat pijnstillend en ontstekingsremmend is, samen met de capsules die PEA bevatten, die beiden dus pijnstillend en ontstekingsremmend zijn. Deze twee middelen zijn geheel natuurlijk, gebaseerd op een stof die in ons lichaam zelf bij ontstekingen en pijn wordt aangemaakt als antwoord, de stof met de mooie naam palmitoylethanolamide.

Elders in deze sectie uitgebreid aandacht voor

1 reactie (+voeg die van jou toe?)

  1. Palmitoylethanolamide Endocannabinoid
    Sep 10, 2011 @ 20:22:18

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: